Valentine’s Day

 love

Deschid asadar ciclul sarbatori mai vechi si mai noi cu una „proaspata”. Dupa revolutie am inceput sa imprumutam si noi o gramada de sarbatori de peste granite, fie ca aveau sau nu corespondent in traditia romaneasca, neaosa.

Recunosc ca eu de exemplu am auzit de Valentine’s Day inainte de a auzi de Dragobete. Si in ciuda faptului ca e una din zilele de sarbatoare mult controversate , mai ales din cauza caracterului sau comercial, mie imi place.

Nu am inceput aceasta postare ca sa povestesc ce facem (sau ce nu facem) noi in calitate de „vesnic indragostiti” ci pentru ca vreau sa trec un pic in revista cateva date despre Sf Valentin.

Asadar…de unde si pana unde…

Istoria Sfantului Valentin, patronul indragostitilor, se pierde in isto­ria Imperiului Roman. in zilele noastre. Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti diferiti care se numesc Valentin sau Valentinus si care cu totii au fost marti­rizati. O legenda spune ca Valentin a fost un preot care slujea prin secolul al IIl-lea in Roma. Cand imparatul Claudius al II-lea a hotarat ca barbatii necasatoriti erau soldati mai buni decat cei cu neveste si familii, a scos in afara legii casatoria pen­tru cei tineri. El a vrut sa faca din barbatii necasatoriti o adevarata pepiniera de potentiali soldati. Valentin, dandu-si sea­ma de nedreptatea decretului emis, l-a in­fruntat pe Claudius, continuand sa oficieze casatorii in secret pentru tinerii indra­gostiti. Cand fapta lui a fost descoperita, imparatul l-a condamnat la moarte. Alte traditii spun ca Valentin ar fi fost omorat pentru incercarea de a-i fi ajutat pe crestitini sa scape din teribilele inchisorii romane, unde erau batuti si torturati.

Potrivit altei legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare valentine, in timp ce se afla in inchisoare, s-a indra­gostit de fiica paznicului inchisorii, inainte de a muri, se spune ca a scris o scrisoare pe care a semnat-o „de la al tau Valentin”, expresie care se foloseste si astazi. De aici a aparut „traditia” de a trimite in zi­ua de 14 februarie scrisorele parfumate, desenate cu flori, inimioare si amorasi, cu cererea Be my Valentine!

Valentin vs. Dragobete 

O data ajuns pe meleaguri miori­tice, occidentalul Sfant Valentin a dat de protectorul local al tinerilor in­dragostiti, Dragobetele, fiul Dochiei, un fel de „omolog local” al lui Cupidon, care se sarbatoreste tot in luna februarie, in ziua de 24. Desi au povesti si simbolistici asemanatoare, in duelul cu Dragobetele Sfantul Valentin are un oarecare avans, deoarece si-a insusit deja tehnicile moderne de lucru, prin urmare are o echipa de relatii publice imbatabila. Totusi, romanticul Dragobete ii face pe multi sa viseze la inceput de primavara, in padure se dezleaga ciocul pasarilor care n-au plecat peste iarna, in gradini vrabiile se strang in stoluri, incep sa ciripeasca si sa-si dureze cuiburi. Cei mici urca in deal sa culeaga ghiocei si bran­duse, iar fetele strang apa din zapa­da netopita, cu care isi dau pe obraz, pentru a-si tine frumusetea. 

 

 

Reclame

0 Responses to “Valentine’s Day”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
WELCOME!


Cel mai probabil ai ajuns pe blogul meu din intamplare. Nu-s surprinsa foarte tare, in (i)realitatea mea inconjuratoare toate lucrurile sunt absolut...intamplatoare.

Co-autor si fidel cititor


I am a
Canna

What Flower
Are You?

"I stand up for what I believe in, even if it gets in the way of what other people think. I am proud of myself and my accomplishments and I enjoy letting people know that."

Live Traffic

februarie 2009
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Reclame